donderdag 29 januari 2009

In je verhaal leef je voort!

De afgelopen weken hebben de repetities plaatsgevonden voor de solovoorstelling van Sinan Cihangir. Voor Amsterdammers is hij misschien beter bekend als 'Oz van West Side' in de realitysoap van AT5. De voorstelling gaat voor een deel over Sinans eigen levensverhaal. 

  

Voordat de repetities begonnen ging hij samen met Femke door de buurt heen en liet op verschillende plekken zijn verhaal horen. Hij ging onder andere naar 'de Brug' de multiculturele huiskamer, het wijkcentrum 'Impuls' en onze cultuurhuiskamer. Zijn verhaal over zijn afkomst en zijn dromen zorgde voor verschillende reacties. Voor sommige mensen was het een aanleiding om hun eigen verhaal te gaan vertellen. Bij anderen riep zijn verhaal veel weerstand op. Soms is het immers moeilijk te dromen over iets waar je niet meer in gelooft. 
Deze verschillende geluiden van Geuzenveld waren voor ons als team wel herkenbaar. Er zijn veel verschillende bewoners met ieder hun eigen afkomst. De een wordt gedwongen zijn huis te verlaten omdat het neergehaald wordt met de sloophamer. Velen blijven het liefst zolang mogelijk in hun huis. 'Zie ons maar eens weg te krijgen!' In het nieuwe gedeelte van Geuzenveld, rond basisschool 't Koggeschip komen juist veel nieuwe mensen wonen. Ze hebben vaak jonge kinderen en veel plannen voor de buurt. Geuzenveld is in beweging!

Ondertussen is de tekst voor de voorstelling af. In januari repeteerden Sinan en Femke in het nieuwe appartementencomplex 'Parkrand'. Dit gebouw vol nieuwe bewoners staat in schril contrast met het onderwerp van de voorstelling. Hier geeft Sinan zijn stem als een van de bewoners van Geuzenveld; de Geuzen. Binnen korte tijd moet hij Geuzenveld verlaten maar hij laat zich niet zomaar wegjagen. 'De Geus staat immers met zijn beide benen in het moeras'.

Voor Sinan is deze voorstelling een mogelijkheid om zijn verhaal 'live' te vertellen zonder de aanwezigheid van camera's zoals bij West Side. Want 'je verhaal moet je vertellen want daarin leef je voort.' Aldus Sinan.

Tekst: Michelle van Aggelen
Fotografie: Nienke Berghuis

0 reacties: