maandag 23 maart 2009

De zoektocht naar speelplekken gaat door!

Voor het festival zijn we nog steeds op zoek naar geschikte plekken om te spelen. 

Ontmoetingscentrum de Brug heeft ons in ieder geval toegezegd om daar de documentaire van Ester en Sarah te kunnen vertonen. Dat is geweldig omdat deze plek een centraal punt is voor veel verschillende doelgroepen in de buurt. We hopen deze mensen ook welkom te heten tijdens het festival.

‘t Koggeschip bleek toch een heel dure locatie om in te spelen, maar vooral logistiek gezien lastig aangezien er altijd een beheerder in het gebouw aanwezig moet zijn. Ook hebben we te maken met de harmonie die daar twee keer per week de hal afhuurt. Met pijn in ons hart hebben we er vanaf moeten zien. ‘t Koggeschip zagen we als belangrijke locatie omdat we hier begonnen zijn met de expeditielessen in september. Zowel de leerlingen als hun ouders zouden we graag willen betrekken bij het festival door op die locatie een theaterstuk te spelen. Het liefst willen we zoveel mogelijk bestaande plekken een onderdeel laten worden van de route.

Daarnaast blijkt het heel moeilijk om in de nieuwbouwwoningen twee speelplekken te vinden voor onze theaterstukken. Met de woningcooperaties Stadgenoot en Eigen Haard hebben we de afgelopen maanden over locaties gesproken. Even leek het te lukken om de gewenste locaties in te kunnen, maar nu is het weer onzeker, mits we veel huur betalen voor die ruimtes. Kortom: onze ogen blijven nog open voor nieuwe locaties.

Ook duurt het allemaal wat langer om in te trekken in onze nieuwe ruimte aan de Nicolaas Ruychaverstraat. Dit wordt het startpunt en eindpunt van ons festival. Hoe eerder we ons daar kunnen vestigen hoe sneller we contact kunnen maken met de bewoners en winkeliers. Ook de repetities van de monoloog van Juda Goslinga gaat hier plaatsvinden.


Tot nu toe zijn de volgende locatie voor het festival bekend:

Startpunt en eindpunt festival/Nicolaas Ruychaverstraat 22

Lambertus Zijlplein

Dit centrale plein in de buurt is het middelpunt van de Expeditieroute. Op dit plein worden de foto’s van Frederique Masselink-van Rijn getoond. Deze foto’s zijn een blijvend resultaat voor Geuzenveld.

Cultuurhuiskamer/Nolenstraat 22

In dit buurtpunt vinden ontmoetingen en uitwisselingen plaats. Er worden culturele activiteiten georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Ook wordt deze ruimte gebruikt als weggeefwinkel. Tijdens het festival vindt hier tevens de kinderexpeditie plaats.

Stichting De Brug/ Aalbersestraat 248a

Dit is een multicultureel ontmoetingscentrum waar mensen samen eten en leren. Tijdens het festival wordt hier de documentaire vertoond van Sarah en Esther

Wigbolt Ripperdastraat

Deze locatie zet een goed beeld van Geuzenveld neer, met zowel de oud als nieuwbouw recht tegen over elkaar. In de oudbouw gaat zowel een theatermonoloog als een fotoexpositie plaatsvinden.

Parkrand/ Dr. Colijnstraat

Dit appartementencomplex is een erg opvallend gebouw in de buurt. Sommige bewoners moeten er even aan wennen, want het lijkt niet op de andere gebouwen in Geuzenveld. Zo ook Marissa, zij is een nieuwe bewoonsters in Parkrand in een van de theatermonologen die hier plaats gaat vinden. 


Andere belangrijke locaties in de Expeditie:

Cordaan/ Cornelis Outshoornstraat 126

De ouderen uit het ouderencentrum Cordaan hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de Expeditielessen. De Expeditielessen waren ontdekkingstochten door de buurt, waarbij leerlingen van Basisschool ’t Koggeschip in contact kwamen met oudere bewoners. De levens en huiskamers van de ouderen dienden als inspiratiebron voor de kunstwerken die de kinderen tot slot gemaakt en gepresenteerd hebben. Ook hebben de ouderen geparticipeerd in de fotoserie van Frederique Masselink van Rijn.

’t Koggeschip/Abraham Kuyperplein 2

Tijdens de expeditielessen gingen de kinderen op pad met verschillende experts in de buurt. Samen met een projectontwikkelaar, schrijver, buurtcoördinator en een theatermaker leerden de kinderen hoe je met een andere blik naar je buurt kan kijken. De ouderen van Cordaan waren een grote inspiratiebron voor hun eindpresentatie.


Tekst: Femke Janssen & Michelle van Aggelen

0 reacties: