donderdag 12 maart 2009

Ontdek Geuzenveld tijdens Kunst & Cultuur Expeditie

AMSTERDAM -  Expeditie Nieuw West is een negendaags kunst en cultuur festival vol intiem theater, verassende documentaires en foto-exposities. De stadsexpeditie voert het publiek langs onverwachte ontmoetingen en bijzondere locaties in een route door Geuzenveld. Luister naar de verhalen van oude en nieuwe bewoners en ontdek hoe zij het leven in deze buurt ervaren. Het festival zal plaatsvinden van 24 april tot en met 3 mei.

Geuzenveld gaat op de schop. Amsterdam Nieuw West is de grootste bouwplaats van Nederland. Oude bewoners moeten hun huis verlaten terwijl nieuwe bewoners hun pasgebouwde huizen betrekken met verse plannen voor de toekomst. Kortom: Geuzenveld is volop in beweging. Het thema van alle kunstprojecten van Expeditie Nieuw West is dan ook ‘stedelijke vernieuwing’.

Hoe kijken de bewoners tegen deze veranderingen aan? Afgelopen maanden ging Public Amusement, het creatieve brein achter dit project, de straat op om samen met buurtbewoners en professionele kunstenaars op onderzoek uit te gaan in Geuzenveld. Dat heeft geresulteerd in ontmoetingen, confrontaties en dialogen. Voor Expeditie Nieuw West zijn vier theatervoorstellingen gemaakt waarin acteurs de bewoners een stem geven.  Zo is acteur Sinan Cihangir de spreekbuis van het verzet. Binnenkort zal hij zijn huis moeten verlaten, maar hij laat zich niet zomaar wegjagen. ‘De Geus staat immers met beide benen in het moeras.’

 

De Meiden van Halal maakten een persoonlijke documentaire over Geuzenveld. Op de fiets herontdekken ze de buurt waar ze opgroeiden en waar ze nog steeds aan verbonden zijn. De bevolking in Geuzenveld kenmerkt zich door veel jonge en oude inwoners. Documentairemaaksters Ester Gould en Sarah Sylbing ontdekken dat het cliché dat ouderen vanachter de geraniums hun oude dag beleven, overboord gegooid kan worden. Ze portretteren drie mensen die zich niet laten afremmen door de aftakeling die ouderdom met zich mee brengt.

 

Stichting Public Amusement is in 2006 opgericht door theatermakers Femke Janssen en Fenneke Wekker en heeft als doel een breder publiek te bereiken, buiten de gevestigde theaters. De twee theatermaaksters creëren kunstprojecten over, voor en door buurtbewoners. Met de STADSEXPEDITIES wil de stichting stedelingen bewust(er) te maken van hun directe omgeving en de mensen met wie zij in de stad samenleven.

 

Vanaf 2007 strijkt Public Amusement ieder jaar neer in een ander stadsdeel van Amsterdam. Na Expeditie Noord als onderdeel van ‘Over ’t IJ’ festival, is nu Nieuw West aan de beurt. Vanuit hier is een half jaar geleden is de Cultuurhuiskamer ontstaan, een culturele werkplaats waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en verhalen uit kunnen wisselen. De bewoners zijn het uitgangspunt voor professionele kunstprojecten die te zien zijn tijdens het festival Expeditie Nieuw West. Met dit festival hoopt Public Amusement spin-offprojecten voort te zetten om een structurele plek voor kunst en cultuur te creëren in Geuzenveld, dat als enige stadsdeel dat nog niet zo’n plek heeft.

 

Artistiek leider Femke Janssen staat letterlijk en figuurlijk aan het begin van deze Expeditie. “Het is van belang dat de Expeditie zo divers is, als de bewoners zijn in dit veelzijdige gebied. Door het gebruik van verschillende disciplines, zoals theater, film en fotografie, hoop ik dat de levens en verhalen van de bewoners uit Geuzenveld alle kleuren krijgen die ze in zich hebben. Het was een groot avontuur om in dit gebied een Expeditie te organiseren en hoop dat het publiek dezelfde indrukwekkende ervaringen zal opdoen als wij hebben gedaan.”

Met elkaar op expeditie gaan, is volgens Public Amusement, dé manier om met een open blik naar een vreemde of vertrouwde omgeving te kijken. Dus verruim je blik en ga mee op ontdekkingsreis door Geuzenveld: we gaan op EXPEDITIE in Nieuw West.

____________________________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie: Michelle van Aggelen| michelle@public-amusement.nl Maartje Hagar Treep | mhtreep@gmail.com Public Amusement | 06 312 22 810| www.public-amusement.nl


0 reacties: