maandag 30 maart 2009

Juda Goslinga als projectontwikkelaar in Geuzenveld!

In maart hebben de repetities van ‘Bruggenbouwer’ plaats gevonden met acteur Juda Goslinga. De repetities vonden plaats aan de Nicolaas Ruychaverstraat, het startpunt van het festival en tevens de locatie waar het stuk gaat plaatsvinden. Dit is erg handig, want op deze manier weet je hoe het spel gaat werken in de ruimte.
Helaas is de ruimte nog niet geheel gereed qua electriciteit en verwarming. De kou maakt het werken niet echt aangenaam.

Tijdens deze start hebben we vooral gewerkt aan het ‘fine tunen’ van de tekst. Hier en daar hebben we wat zinnen geschrapt, danwel aangepast. Het is een vrij serieus betoog van een projectontwikkelaar. We willen dat hij serieus wordt genomen, maar tegerlijkertijd blijft het theater. Dat is nu juist het verschil met op locatie werken en in het theater: op locatie wil je en moet je de afstand tussen realiteit en fictie dichten, terwijl je die juist in het theater kunt vergroten. Bij dit stuk gaan we documentair te werk. De tekst is ontstaan op basis van interviews met projectontwikkelaars en bewoners. Dus het ligt erg dicht bij de realiteit.

Theatervormgeefster Nelly Blessinga werd vanaf het begin bij de repetities betrokken. Met Nelly zoeken we naar een manier om de tekst theatraal te maken. De projectontwikkelaar gebruikt tijdens zijn stuk maquettes als aanvulling op de tekst. Door de ontwerpen van Nelly ontstaat er een nieuwe wereld in Geuzenveld.


Later in het proces gaan we de tekst nog kritischer bekijken. In een monoloog moet elke zin goed klinken, want je kunt je als speler nergens achter verstoppen. Voor Juda is dit de  ultieme uitdaging, hij heeft nog nooit echt een solo gespeeld. De repetities zijn wel zwaar, dit heeft ook te maken met de kritische noot van Femke, de regisseur.

Er wordt al uitgekeken naar de transformatie van Juda in zijn kostuum van projectontwikkelaar; dat zal een mooi plaatje opleveren.

We komen steeds verder, maar ondertussen worden de repetities ook moeizamer. Volgens Juda ligt het voornamelijk aan dat hij de tekst nog niet helemaal beheerst en dus nog niet alle nuances kan maken die het wel nodig heeft. Het blijft zoeken naar de juiste toon, omdat je deze man echt moet kunnen omarmen.

Uiteindelijk volgen de laatste repetities. Nelly en Juda zijn donderdag gaan shoppen om het juiste pak voor het stuk te vinden. Als Juda zich eenmaal heeft omgekleed zijn we erg blij met het eindresultaat. Het is toch ongelovelijk hoeveel kleren kunnen doen voor de inhoud van het stuk. Juda is getransformeerd in een projectontwikkelaar!

































Tekst: Femke Janssen & Michelle van Aggelen
Foto's: Debby Veldman

0 reacties: