dinsdag 19 mei 2009

Premiere Festival EXPEDITIE NIEUW WEST!

Op 24 april was het zover! De voorstellingen waren af, de cateringbus was gearriveerd en alle medewerkers stonden op scherp. En misschien nog wel het belangrijkste: De route door Geuzenveld was uitgestippeld. 


Lang hebben we toegeleefd naar deze avond. Deze vrijdag was niet alleen de premiere avond maar ook de eerste keer dat de route door een groot publiek gelopen werd. Dus extra spannend! Er waren al behoorlijk wat aanmeldingen gekomen via internet, maar het totaal aantal bezoekers liep op tot 40 waarvan 18 buurtbewoners! Elke bezoeker kreeg een gekleurde stempel als toegangsbewijs en werd verdeeld in drie verschillende groepen met elk een eigen expeditieleider. Elke groep had een eigen kleur en een eigen route. Daarnaast werd er een koffertje meegenomen op expeditie, waaruit een audioverhaal te horen was van 'Het gevoel van Geuzenveld', een audiotour gemaakt door Jorrit Brenninkmeijer, in opdracht van het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.
Voordat de bezoekers op expeditie gingen kregen ze eerst een maaltijd uit de Willing Wheels bus van Joris genaamd. Deze maaltijd bestond uit soep, worstjes en een couscous salade. Zo konden ze voldoende energie verzamelen voor de wandeling. Terwijl de bezoekers genoten van hun eten kregen ze bezoek van Pieter Konings, projectontwikkelaar in Geuzenveld. Hij hield een enthousiast betoog over de stadsvernieuwing, maar het werd hem niet makkelijk gemaakt door enkele buurtbewoners uit het publiek...
De route door Geuzenveld verliep de eerste avond vlekkenloos. Bezoekers waren heel enthousiast over datgene wat ze onderweg tegenkwamen. Mede de aanwezigheid van buurtbewoners was een meerwaarde voor veel bezoekers van buiten Geuzenveld. Bewoonster Danielle kon bijvoorbeeld de beleving van de buurt net iets interessanter maken door er op verschillende locaties een waargebeurd verhaal bij te vertellen. Zoals het paard wat in de gang stond bij een buurman in het Asociale dorp, een buurtgedeelte waar veel kinderen vroeger niet mochten komen. Of over wc's die ze vergeten waren toe te voegen in een heel huizenblok wat opgeleverd werd.

Veel onderdelen op de route waren voor veel bezoekers erg representatief. Op veel plekken in Nederland zijn er stadsvernieuwingen aan de gang. Dat zorgde ervoor dat zowel de buurtbewoners als de bezoekers van buiten Geuzenveld zich goed konden inleven in alle veranderingen die deze buurt moet doorstaan. De foto-exposities en de theaterstukken over buurtverhalen waren erg herkenbaar en zorgde voor ontroerende en soms zelfs emotionele reacties. Ook leefden veel bezoekers mee met de personages uit de documentaires. Vooral de documentaire Flink Oud over drie ouderen in Geuzenveld zorgde af en toe voor hartveroverende momenten.

Met veel plezier kijken wij op deze premiere avond terug! Graag willen we iedereen bedanken die heeft geholpen Expeditie Nieuw West tot een goed festival te helpen!

Onderstaand enkele fotoimpressies van de premiere avond



Persvoorlichter Maartje Treep, achter de festivalkassa
De festival-cateringbus van Joris van Willing Wheels

Elke bezoeker van de expeditie kreeg een stempel als toegangsbewijs


Tekst: Michelle van Aggelen
Foto's: Felipe Gonzalez Cabezas




0 reacties: