dinsdag 19 mei 2009

Flink Oud!

Voor Sarah Sylbing en Ester Gould is het de tweede keer dat ze aan de expeditie deelnamen. Voor Expeditie Noord maakten ze eerder de documentaire 50 Cent. Een film over de achtjarige Giovanni. Ze volgden zijn leven in een achterstandswijk in Amsterdam-Noord. Deze won de prijs ‘The New Arrivals’ en de publieksprijs op een Internationaal Filmfestival in Italie.

 

Voor Expeditie Nieuw West stonden Sarah en Ester voor een nieuwe uitdaging. Nu waren de ouderen hun doelgroep. Ze onderzochten de afgelopen maanden wat ouderdom doet met de bewoners van Geuzenveld. Daarvoor maakten ze kennis met ouderen die hun veel interessante verhalen konden vertellen over hun leven toen en nu.

Uiteindelijk portretteerden ze drie mensen voor de documentaire Flink Oud. Deze hoofdpersonen laten zich niet afremmen door de aftakeling die de ouderdom met zich meebrengt: Carl Hirsch, Greta Dielessen en Elly Kos. Hierbij werden ze ondersteunt door cameraman en editor Frithjof Kalf die alle verhalen op film vastlegde.

 

Sarah en Ester ’De drie hoofdpersonen zijn op leeftijd, maar in de film wordt niet gemijmerd over vroeger. In plaats daarvan zien we hoe ze vechten tegen hun eigen achteruitgang en tegen de onwelwillende samenleving die “oudjes” vaak niet voor vol aanziet. Ieder met een eigen wapen, weten ze ouderdom het hoofd te bieden en geven ze kleur aan hun levens.’

 

Tijdens Expeditie Nieuw West vond Flink Oud plaats in de Brug. In deze multiculturele huiskamer komen veel ouderen bijeen om te eten, te praten en lessen te volgen. Volgens Sarah en Ester hadden ze zich geen betere locatie kunnen bedenken.



Tekst: Michelle van Aggelen

Foto's: Frithjof Kalf




0 reacties: