dinsdag 19 mei 2009

Kitty Vreedzaam is nieuw in Geuzenveld!

Tijdens het festival Expeditie Nieuw West waren er vier theatermonologen. Iedere monoloog vertegenwoordigde een andere stem. 

Actrice Urmie Plein vertegenwoordigde de stem van de nieuwe bewoonster Kitty Vreedzaam. Haar gastvrijheid tekent haar en tijdens het festival Expeditie Nieuw West ontving ze iedere avond groepen bezoekers in de cultuurhuiskamer om hen te vertellen over haar plannen voor Geuzenveld... 
Ze komt zelf uit Suriname en is in haar leven al vaak verhuisd. Ze is pas in Geuzenveld komen wonen, maar nu denkt ze haar plek te hebben gevonden. Ze voelt zich thuis in de buurt en wil er niet meer weg. Ze heeft veel plannen en vindt dat er de mogelijkheden zijn in de buurt, ze mist echter nog wel belangrijke dingen, zoals het contact in haar flatgebouw met andere bewoners. Ze voelt zich nu nog een beetje eenzaam, maar dat gaat veranderen en daar gaat ze zich hard voor maken. Haar idealen kon ze kwijt in haar baan in de politiek, maar nu heeft ze die opgezegd om zich volledig voor de buurt in te zetten.

Ongeveer een maand voor het festival woonde ik een repetitie bij van dit theaterstuk. De tekst voor de monoloog werd op dat moment herschreven. Regisseur Femke Janssen en actrice Urmie Plein waren nog erg aan het zoeken naar de juiste toon van het stuk. Wat moet deze nieuwe bewoonster Kitty Vreedzaam uitstralen? Moet ze een zakelijke houding hebben vanwege haar werk in de politiek, of moet het Surinaamse, gastvrije en zelfs losse karakter versterkt worden? Het stuk moest een aantal keer gerepeteerd worden voordat het juiste evenwicht gevonden was.
Het belangrijkste attribuut in het decor is een koffer van karton. Deze doet aan een verhuiskoffer denken. Aan de hand van objecten uit deze koffer vertelt Kitty over wat er belangrijk is voor haar en hoe zij denkt haar plannen te kunnen verwezenlijken.
Aan het einde van het stuk had ik een ding in de gaten. Kitty kan niet als enige in Geuzenveld actief zijn. Een samenwerking tussen buurtbewoners is belangrijk. Pas dan wordt het echt een idee van de hele buurt. De cultuurhuiskamer is een prima plek voor bewoners om ideeen te verwezenlijken. Hier kunnen ze elkaar leren kennen en vanuit die ontmoeting kunnen plannen ontwikkeld worden. Hoe meer buurtbewoners enthousiast gemaakt worden en erbij betrokken kunnen raken, hoe groter het draagvlak is om het plan ook daadwerkelijk uit te voeren.

In dit stuk komt het thema verbinding heel duidelijk naar voren. De afgelopen maanden heeft het team van Public Amusement allerlei middelen gezocht om buurtbewoners aan elkaar te binden. Wij vonden het fijn en belangrijk om bewoners te leren kennen. Simpelweg om nieuwe contacten te maken, maar ook om uit te zoeken wat er leeft bij bewoners. Hoe kunnen wij iets aan hun plannen bijdragen en andersom? Om verbindingen te leggen hebben we leerlingen van de basisschool een bezoekje laten brengen aan het ouderencentrum Cordaan. Vanuit de ontmoetingen zijn er hele mooie initiatieven ontstaan bij de leerlingen, zoals het schrijven van brieven naar de ouderen of...vaker een bezoekje brengen aan het ouderencentrum. 
Ook hebben we geprobeerd een verbinding te leggen tussen verschillende instellingen in Geuzenveld. Veel organisaties hebben een maatschappelijke of culturele functie. Weten bewoners wel dat die instellingen er zijn? En in hoeverre kunnen de instellingen elkaar aanvullen? 
Tijdens het festival lieten we op verschillende multifunctionele locaties onze voorstellingen en exposities zien. Zo kreeg het publiek, mensen van binnen en buiten Geuzenveld een goed beeld van wat er leeft in de buurt. 

Voor Kitty Vreedzaam leek de cultuurhuiskamer een logische locatie om haar verhaal te vertellen. Dat is namelijk de plek om initiatieven te ontplooien. Net als de buurtbewoners Danielle en Josta wil Kitty mensen uit Nieuw West aansporen om hun plan te gaan ontwikkelen.




Tekst & Foto's:Michelle van Aggelen

 

0 reacties: